تغذیه و جنبه های مختلف آن

تغذیه ی سالم موضوعی مهم تر و پیچیده تر از تامین کالری مورد نیاز برای سوخت و ساز بدن است ، در سالهای اخیر به تغذیه جدای از یک مکانیزم کالری شماری و تمرکز بر تامین مواد مغذی بدن نگاه شده است.

تغذیه ی سالم موضوعی مهم تر و پیچیده تر از تامین کالری مورد نیاز برای سوخت و ساز بدن است ، در سالهای اخیر به تغذیه جدای از یک مکانیزم کالری شماری و تمرکز بر تامین مواد مغذی بدن نگاه شده است. بیایید با هم به جنبه های مختلف تغذیه سالم که بر سلامت جسم و روان انسان تاثیر می گذارد نگاهی بیندازیم :

تغذیه ی جسمی :

یک جسم سالم برای اینکه در بالاترین وضعیت بازدهی و عملکرد خود قرار داشته باشد ، در سنین مختلف به مواد غذایی خاصی نیاز دارد که اگر این موارد بدرستی تامین نشوند ممکن است خطرات جدی برای فرد ایجاد کنند ، برای مثال اگرخوراک  مورد نیاز در نوزادی و خردسالی به درستی تامین نشوند ، ممکن است بعضی ارگانها حتی به بلوغ و رشد کامل خود نرسند، مثلا مغز برای تامین تکامل در دوران نوزادی نیاز به تغذیه از طریق شیر مادر دارد و بهتر است حتی المقدور این موضوع برای نوزادان رعایت شود، کودکان در سن رشد و نوجوانان و جوانان در سنین بلوغ به مواد غذایی و حتی حجم غذای بیشتری برای سوخت و ساز و متابولیسم بدن نیاز دارند ، یک انسان بالغ بعد از سن چهل سالگی به خوراک کمتری نسبت به ده ی بیست سالگی خود نیاز دارد که اگر این نکته را رعایت نکند ، غذای اضافی به صورت بافت چربی در بدنش ذخیره می شود و این بافت چربی اضافه به راحتی بدن را ترک نمی کنند ، به همین دلیل است که از سن چهل سالگی به بعد کاهش وزن بسیار مشکل می شود و افراد در حسرت اندام سالهای جوانی خود هرچه تلاش میکنند نمی توانند به ایده آل وزنی خود بازگردند. تعداد وعده های غذایی برای کودکان و نوجوانان و جوانان بایستی کامل و سه وعده در روز باشد در حالیکه بعد از ورود به سنین میانسالی بهتر است افراد وعده ی شام را به صرف خوراکی بسیار مختصر و نزدیک به ابتدای غروب تقلیل دهند، البته در آینده در خصوص بهترین زمان صرف صبحانه و ناهار و شام در مقاله های بعدی صحبت خواهیم کرد.

پس نتیجه میگیریم که افراد در سنین مختلف برای سلامت جسمانی خود نیازمند داشتن تغذیه های متفاوت با اولویت های مختلف هستند که این الگو برای سنین مختلف و حتی افراد مختلف می تواند متفاوت باشد.

غذاهای مفید بر سلامت جسم :

غذاهایی با کالری کافی که انرژی فعالیت های روزانه را برای شما تامین کنند ، استفاده از مواد غذایی ارگانیک ، استفاده ی بیشتر از سبزیجات و میوه های تازه با پروسه های پخت کوتاه برای سلامت جسمی شما مناسب تر هستند، عدم استفاده و یا تا حد امکان کم کردن مصرف خوراکی های فراوری شده، فست فود، کنسرو های مدت دار و خوراکی های کارخانه ای به شما توصیه می شود . در مقالات VIPبیشتر در مورد جزییات این موضوع توضیح داده شده است.

تغذیه ی روحی :

اینکه موضوعات مختلف به عنوان ورودی ها و حتی نوعی از تغذیه ی فرد می توانند بر حال خوب  یا بد روحی او تاثیر بگذارند و این موضوع خود بتنهایی موضوع قابل بحثی است را فعلا کنار می گذاریم و در اینجا می خواهیم بر تاثیر خوردن خوراکی ها بر روح و روان افراد بپردازیم.

تا بحال احساس کرده اید که با خوردن یک وعده ی غذایی ممکن است حال بهتر یا بدتری پیدا کنید؟ این موضوع کاملا صحیح است و خوراکی ها ارتباط پیچیده ای با سلامت روان افراد دارند.

گاهی اوقات خوردن بعضی خوراک ها مود افراد را به حال بهتر تغییر می دهد و این به دلیل تولید هورمون سروتونین ( هورمون شادی) به دلیل مصرف آن خوراکی خاص اتفاق می افتد و خوب است که افراد این خوراکی ها را در سبد تغذیه ای خود بگنجانند ، برای مثال موز، شکلات تلخ، تخم مرغ و سبزی های برگ پهن میزان تولید هورمون سروتونین را در بدن افزایش می دهند.

از طرفی استفاده ی بیش از حد بعضی خوراکی ها مثل گوشت قرمز خلق و خوی افراد را به سمت خشم و تند خویی میبرد و این به دلیل طبع آن و افزایش اسیدیتی در خون فرد اتفاق می افتد که حال و هوا و خلق و خوی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.

به عنوان مثالی دیگر استفاده از خوراکی های با قند غیر طبیعی ( قند و شکر سفید) فعالیت مغزی را کند تر می کند و افرادی که از این خوراکی به ظاهر بی خطر به میزان زیاد استفاده می کنند علاوه بر خطر ابتلا به دیابت ، در دراز مدت تفکر و تحلیل های فکری برایشان دشوار تر خواهد شد، چرا که جریان انرژی روان در مغز از طریق استفاده ی مدام این خوراکی اعتیاد آورمختل شده و سخت تر و سنگین تر فعالیت میکند.

غذاهای توصیه شده برای سلامت روان :

  • میوه ها و سبزیجات تازه که سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند و به بهبود عملکرد مغز کمک میکنند
  • دانه ها و مغزها که سرشار از منیزیم و ویتامینE هستند و برای سلامت سلولهای مغز و عملکرد آن ضروری هستند
  • چای سبز که حاوی آنتی اکسیدان هایی است که به کاهش هورمون کورتیزول و سطح استرس در افراد کمک میکند
  • تخم مرغ که منبع غنی پروتئین است و علاوه بر آن به بهبود حافظه کمک میکند

 

خوراکی هایی که بهتر است از مصرف آنها اجتناب کرد :

از آنجا که عادت های غلط غذایی زیادی در جامعه ی ما وجود دارند ، قطع یکباره ی بعضی خوراکی ها که به غلط در فرهنگ ما جا افتاده اند میسر نیست، پیشنهاد می شود مصرف آنها را کم کنید و کم کم با خوراکی های پیشنهادی جایگزین کنید

  • نوشابه گازدار : با دارا بودن قند و کافئین بالا در دراز مدت بر سلامتی و خلق و خوی افراد تاثیر نامطلوب دارد، پیشنهاد میشود نوشیدن نوشابه گازدار را کم کم با نوشیدنی های طبیعی جایگزین کنید.
  • غذاهای تراریخته : بدلیل تغییراتی که در ساختار سلولی مواد در هنگام تولید محصول تراریخته ایجاد میشود تا محصول ظاهر بازار پسند تری داشته باشد ، خوراکی تراریخته تنها شباهت ظاهری خود را با محصول داراست و نه تنها دیگر هیچکدام از خواص گیاه مورد نظر را ندارد، بلکه به سلامت جسم و روان می تواند آسیب جدی وارد کند. در مقالات دیگر در مورد ساختار محصولات تراریخته و خطرات آنها بیشتر صحبت کرده ایم.
  • مصرف الکل : علیرغم گرما و شادی کاذب و کوتاه مدتی که برای مصرف کننده ایجاد می کند ، بعد از ازبین رفتن تاثیر آن فرد دوباره به احساسات بد و ناخوشایند گذشته حتی با شدت بیشتر سقوط خواهد کرد و مصرف بیش از حد الکل خطری جدی برای ارگانهای مهم داخلی مانند کبد و کلیه و قلب محسوب می شود.
  • کافئین : مصرف بیش از حد کافئین می تواند در فرد اضطراب های نهفته و بی خوابی و تپش قلب را ایجاد کند ، پیشنهاد می شود مصرف کافئین را در حد کنترل شده برای خود نگاه دارید تا از خطرات احتمالی مصرف بی رویه ی آن مصون بمانید

 

به عنوان جمع بندی باید بگوییم خوراکی که ما مصرف می کنیم بسیار بیش از حد تصور ما بر سلامت جسم و روان تاثیر گذار است و به شما پیشنهاد می کنیم با سهل انگاری و بی توجهی به این موضوع که این سهل انگاری در سنین نوجوانی و جوانی بیشتر مشاهده می شود سلامت خود را برای یک عمر به خطر نیاندازید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *