ایجاد تغییر مثبت در زندگی نیازمند عزمی جزم و انگیزه ای فوق العاده دارد، برای این منظور بایستی لزوم ایجاد تغییرات مثبت درزندگی و رفتار و عادت ها را بدانیم تا بتوانیم برایش کاری انجام دهیم، مفهوم تغییرات مثبت در زندگی مفهومی کلی و سربسته است و نیازمند آن است که برایش تعریف روشن و رویکردی قابل اجرا ارائه کنیم.
تعریف تغیرات مثبت در زندگی
هر فردی عادات و رفتار هایی در شخصیت خود دارد که یک سری از آنها متعادل و درست هستند و با معیار ها و هنجارهای درست یک اجتماع سالم جور در می آیند، مثل حس وظیفه شناسی ، نوعدوستی، کمک به دیگران در موقعیتی که امکان آن وجود دارد و … و به موازات آن هر فردی در شخصیت و خلقیات خود عادت ها و رفتار هایی دارد که یا از کودکی و یا بزرگسالی به او اضافه شده اند و جزو رفتار ها و عادات پسندیده ی شخصیت افراد در یک اجتماع سالم نیستند، مثل دروغگویی، غیبت کردن، کم کاری، کم فروشی و …. فرد یا از وجود عادات ناهنجار در درون خود آگاه و یا بی اطلاع است، مراحل ایجاد تغییر مثبت در زندگی در قدم اول آگاهی از رفتار ها و عادات یا خلق و خو های ناهنجار و در قدم بعدی، ایجاد تمهیداتی برای بهتر کردن آنها و یا کمرنگ تر کردن آنها در زمانی مشخص است.
روش های ایجاد تغییر مثبت در زندگی:
اولین شرط لازم برای ایجاد یک تغییر اساسی مثبت در زندگی ایجاد سکوت و سکونی عمیق در درون و بیرون است، تنها در این شرایط است که جواب های واقعی از درون می آیند ، از آنجا که ممکن است این فرایند مدت زمانی طولانی را از شما بگیرد، پیشنهاد میکنیم در این مرحله فرصت کافی را به خودتان بدهید و اجازه دهید جواب واقعی از اعماق سکوت درون شما بیاید، تنها در این صورت است که می توانید مطمئن باشید اقدامی که در ادامه قرار است انجام دهید به دور از غریزه های انسانی باشند و شما را به نتایج قابل قبولی که آرزویش را دارید می رسانند. این مسیر شامل تفکر صادقانه، تفکر عادلانه و تحلیل درست پدیده هاست که در زیر بیشتر درباره شان توضیح می دهیم:
تفکر صادقانه:
برای روشن شدن موضوع بیایید تعریفی از کلمه ی مقابل صداقت یعنی دروغ داشته باشیم، مهم ترین و در واقع ریشه ای ترین دروغی که می تواند در دنیا وجود داشته باشد دروغگویی به خود است، تصور کنید فردی عملی را به هر دلیلی انجام می دهد و در توضیح دلیل آن برای دیگران موضوعاتی را که زیاد به آن اعتقادی ندارد را به عنوان دلیل عنوان می کند و آنقدر بر موضع خودش پافشاری میکند تا کم کم خودش هم آن را باور می کند و یا به دلایلی اجتماعی و فرهنگی و خانوادگی و … تن به ازدواجی می دهد که دوست ندارد، کاری را انتخاب می کند که علاقه ای به آن ندارد و بسیار بسیار دور از استعداد های ذاتی اش است. تمام اینها دروغهایی هستند که فرد در وهله ی اول در حال بافتن آنها برای خودش است ، پس در مرحله ی تفکر صادقانه فرد باید با صداقتی تمام و کمال با خود و نیات و درونیات و انتخاب هایش مواجه شود و آنها را شناسایی کند ، بداند کجا ها با خودش صادق بوده و یا نبوده است و گام های بعدی را در فضایی روشن بردارد.
تفکر عادلانه:
قبل از هر چیز باید گفت که ماهیت عادلانه ی تفکر، یعنی نسبت مساوی از عقل و احساس و تعادل یکسان این دو با یکدیگر. با این توضیح متوجه خواهیم شد که در تفکری که می تواند منجر به ایجاد تغییر مثبت ماندگاری در انسان می شود، باید برای احساس و عقل به یک اندازه ظرفیت قائل شد، زیادتی یکی جا را برای دیگری تنگ می کند و باعث می شود که نتیجه ی مطلوب اتفاق نیفتد، پس در این مرحله لازم است شناختی از روش فکری خود پیدا کنید که آیا تعادل احساس و منطق را در تفکر پیاده می کنید یا خیر.
تحلیل درست پدیده ها:
یک تفکر صحیح باید قابلیت تحلیل درست وقایع را دارا باشد و برای چنین قابلیتی فرد باید افق دید وسیعی داشته باشد. همچنین نیاز به نگاهی هنرمندانه به زندگیست تا بتوان پس از یک تحلیل صحیح از زندگی فردی، به ایجاد تغییر مثبت در آن پرداخت.
رنج ها، آرزوها و سرکوب ها ( راز های تغییر مثبت در زندگی):
یکی از راز های ایجاد تغییر مثبت در زندگی تهیه لیستی از رنج ها، آرزوها و سرکوب هایی است که همه انسانها در زندگی خود تجربه کرده اند. ممکن است این لیست بسیار طولانی از آب در بیاید و یا در نوشتن آن زخم هایی از گذشته برایتان باز شوند که احساس ناخوشایندی برایتان ایجاد کنند اما باید بگوییم که لازم است یک بار برای همیشه این مواجهه را با خود انجام دهید تا بعد از گذر از این پیچ سخت و دردناک همه چیز برایتان روشن تر و راحت تر پیش برود . برای اینکه ذهنتان را برای ورود به گذشته کمی قلقلک دهیم با این چند سئوال شروع کنید:
- در کودکی با ترسی نا شناخته و هضم نشده مواجه شدید که تا بزرگسالی ادامه داشته است؟
- آیا نسبت به اطرافیانتان احساس حسادت دارید؟
- زودرنج هستید و از اطرافیانتان سریعا دلگیر می شوید؟
- آیا از لذت های کوچک و روزمره زندگی احساس گناه می کنید؟
- آیا عملکرد و دستاورد های خود را کوچک و ناچیز می پندارید؟
برای تکمیل این قسمت به اندازه ی کافی زمان بگذارید و لیست خود را تهیه کنید، به یافتن پاسخ برای سئوالهایتان بپردازید، مثلا اولین باری که کم کم احساس حسادت در قبال چیزی در شما شکل گرفت در مواجهه با چه مواردی بوده است؟ یا ترس هایی که نتوانستید با خود حل و فصل کنید کدام ها هستند و … در این فرایند کم کم در می یابید بسیاری از عدم تعادل هایی که در کودکی شکل گرفتند ریشه در غرایز ناکام و یا به انحراف رفته ی شما دارند، در این فرایند پاکسازی شما کم کم با جاهایی که مجبور به دروغگویی به خود شدید مواجه می شوید و متوجه می شوید که کجا ها با خودتان صادق نبودید، رفتارهایی که در حال حاضر نیاز به تغییر دارند در واقع بخش های درک نشده و به انحراف رفته ی غرایز شما بودند که برای کمک به شما رشد پیدا کرده و از تعادل خارج شده اند ، حالا که از این موضوع آگاه شدید ادامه ی کار راحت تر است، در این مرحله شما پذیرفته اید که نیاز به تغییر مثبت وجود دارد و در مرحله ی بعد برای برگشتن به همان تعادل که سالها از شما دور بوده و رنجی که به خاطر این عدم تعادل کشیده اید انگیزه ای مضاعف برای ایجاد تغییر در زندگی پیدا می کنید. بعد از این گسترش دیدگاه نوبت به جاری کردن آن در زندگی تان می رسد و لازم است به بلوغ رفتاری برسید تا هرچه زیبا تر از تجربه ی یک زندگی بالغانه و رو به رشد لذت ببرید.
بلوغ رفتاری چیست؟
بلوغ رفتاری یعنی در پیش گرفتن رفتاری خردمندانه در زندگی بدون دخالت دادن انحرافات و تحریکات غریزی. بلوغ رفتاری درست در نقطه مقابل واکنش های فردی قرار دارد. چرا که واکنش های ما در اغلب موارد دلایلی غریزی و ناآگاهانه داشته و ربط مستقیم به تحریکات غریزی مانند ترس، غرور، خشم، حسادت، نفرت و… دارد. به همین منظور پس از مدتی مکاشفه و کشف استعدادها و رعایت عادلانه عقل و احساس در خود باید نسبت به انتخاب ها و حرکت های آتی خود در زندگی شخصی حساس و سخت گیر باشید. و این اولین نمود ظاهری تغییر مثبت در زندگی می باشد. بلوغ رفتاری یعنی آگاهی و پس از آن عمل.
چند پیشنهاد:
برای ایجاد تغییرات مثبت ماندگار در زندگیتان لازم است از خود شناخت کافی داشته باشید این لیست به شما کمک می کند تا در مواجهه با مسائل انتخاب های واقعی تری که به خودتان نزدیک تر هستند داشته باشید:.
- در چه زمینه هایی استعداد دارید.
- آرزوهای خود و دلیل و آغاز شکل گیری آرزوهایتان را برای خودتان روشن کنید.
- نقاط ضعف و اختلالات شخصیتی خود را کشف کنید.برای این کار می توانید نظر اطرافیانی که به آنها اعتماد دارید را درباره ی خودتان بپرسید
- چه عادت هاو روتین هایی دارید و این عادات و روتین ها از چه زمانی به شما اضافه شده ند؟
- واکنش های غیر ارادی خود را در مواجهه های غیر قابل پیش بینی بشناسید.
- ریشه ی عصبانیت هایتان را پیدا کنید.
- دلایل ترس های خود را بیابید.
- انگیزه های خود را برای هر انتخابی چه ساده و چه پیچیده شناسایی کنید
رازتغییر مثبت با ایجاد تغییر در نگرش
راز ایجاد تغییر مثبت در زندگی وسعت بخشیدن به دیدگاه است ، این گسترش دیدگاه با مطالعه، مجاورت با افراد بالا تر از خود، سفر و نگاه غیر قضاوتگرانه به وقایع روی می دهد، شاید الان شما در جایی ایستاده اید که بعضی از مسایل شما را آزار می دهند ، با ایجاد تغییرات مثبت و گسترش دیدگاه مشاهده خواهید کرد که همان وقایع و همان افراد و شرایط دیگر قادر به ایجاد ناراحتی برای شما نخواهند بود ، این یعنی شما موفق به ایجاد تغییر مثبت در زندگی شده اید
نتیجه گیری:
بعد از ایجاد تغییر در باور های خود لازم است که به ایجاد تغییر در استفاده از کلمات نیز بپردازید ، کلمات وزن دارند و استفاده از کلمات منفی و نادرست بار منفی آنها را منتقل می کند ، اگر شما تغییراتی ایجاد کرده باشید و هنوز کلامتان مانند گذشته باشد، مانند این است که بخشی از یک ظرف کاملا کثیف را تمیز کرده اید و در این صورت کثیفی دوباره به همه جا انتشار پیدا می کند، بایستی همه چیز را از ریشه و اساس تغییر دهید. با رعایت کلیه موارد مذکور شانس بالاتری در ترک عادات ناصحیح زندگی وجود خواهد داشت و از همه مهمتر و در حالت آرمانی می توان امیدوار بود که افراد بر استعدادهای ذاتی و هنری خود متمرکز شده و از این طریق به زندگی خود و اطرافیانشان رنگ و بویی آرام و هنرمندانه میبخشند و تنها در این صورت است که می توان امیدوار بود انسان می تواند بهشت را بر روی زمین ببیند.