عزت نفس

عزت نفس موضوعی است که از دیر باز مورد توجه انسان بوده و همواره به فکر راههایی برای ارتقا و تقویت آن است. نفس در خودشناسی موضوعی است که معنی دو پهلویی دارد، باید برای یافتن جایگاه عزت نفس در ابتدا معنی عزت نفس را بدانیم.

عزت نفس موضوعی است که  از دیر باز مورد توجه انسان بوده و همواره به فکر راههایی برای ارتقا و تقویت آن است. نفس در خودشناسی موضوعی است که معنی دو پهلویی دارد، باید برای یافتن جایگاه عزت نفس در ابتدا معنی عزت نفس را بدانیم.

معنی عزت نفس:

نفس یکی از درونی ترین لایه های وجودین فرد است و عزت نفس به معنای دوست داشتن و ارزش و احترام قائل بودن برای خود فرد به همان شکلی که هست می باشد، بعبارتی معنی عزت نفس این است که فرد خودش را همانگونه که هست دوست بدارد و بپذیرد و با آنچه که با خود به عنوان چهره، اخلاق، دارایی و … دارد در پذیرش باشد.  برای داشتن عزت نفس فرد باید به پرورش سلسله صفاتی از نهفته ترین لایه ها در درون خود بپردازد.

ریشه عزت نفس

درباره عزت نفس نظرات بی شماری وجود دارد، با استناد به متون کهن و توصیه های عرفا و بزرگان می خواهیم در این مقاله به ریشه ی اصلی عزت نفس که کمتر جایی درباره اش صحبت شده است بپردازیم تا بتوانید لمس واضح تر و بهتری از آن داشته باشید. عزت نفس به زبان ساده یعنی اعتماد و ایمان به هسته مرکزی انسانی و استفاده از این بذر جهت شکوفایی استعدادهای درونی در زندگی شخصی. یعنی فرد برای یافتن پاسخ هر سئوال به جای اینکه نگاه و انتظارش از بیرون و اطرافیانش باشد، با رجوع به درون و اعتماد به پیامی که از درون دریافت می کند، قبل از هر چیز به خودش و ندای درونش اعتماد کند و با این اعتماد آن ندای درونی قدرت پیدا میکند و می تواند با وضوح بیشتری با فرد صحبت کند. برای رسیدن به چنین موقعیتی باید از مراحل گوناگونی گذشت و به پرورش صفاتی پرداخت که شاید تا به امروز کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. صفاتی از قبیل ایمان به وجود راهنمای درون، پرورش استعدادهای درونی، مسئولیت پذیری وزندگی در لحظه ی اکنون مهم ترین ریشه های عزت نفس می باشند. هر انسانی با هر میزان دانش و آگاهی باید به پرورش چنین صفاتی در خود پرداخته تا بتواند هر روز بیش از روز قبل به تکمیل صحیح دایره نفس در خود بپردازد.

راهکارهایی برای پرورش عزت نفس

آیا تا بحال صادقانه به نیت ها و دلایلی که شما را به انجام کاری وا میدارند دقت کرده اید؟  عادت های فردی ناخودآگاه، شرطی شدگی ها، ترس های بی پایه و اساس، رفتارهای خودخواهانه و بلوغ نیافته، غرور، خشم و غلیان عصبانیت، الگوی فکری، استعدادهای فیزیکی، استعدادها و …

در مرحله اول عادت های خود را بررسی کنید. آیا شما فرد تنبلی هستید؟ آیا زیاد می خوابید؟ آیا نمی دانید چگونه اوقات فراغت خود را پر کنید؟ آیا نمی دانید در مواجهه با موقعیت های جدید چگونه رفتار کنید؟ آیا عصبی هستید؟ آیا نگران هستید و ترس از آینده دارید؟ آیا بدخواب می شوید ؟ آیا نمی توانید حق خودتان را بگیرید یا احساس می کنید که مدام باید خودتان را به دیگران ثابت کنید؟ و …

اینها از نشانه های بارز ضعف شخصیتی و عدم اعتماد به نفس در آدمی هستند. نسبت به وجود هر عادتی در خود حساس باشید و از دلایل شکل گیری آن در خود آگاه شوید. ممکن است هر یک از این عادات از یک ترس عمیق یا سرخوردگی در دوران کودکی به وجود آمده باشند. پس هر گونه عادتی را در خود مورد بررسی قرار داده و سعی کنید به یاد بیاورید که اولین بار به چه دلیل در شما شکل گرفت.

غرور کاذب از نشانه های اصلی عدم اعتماد به نفس

غرور به جا نشانه ی عزت نفس واقعی و غرور کاذب نشانه ی فقدان عزت نفس است، اما اگر شما فردی هستید که دیگران صفت مغرور را به شما نسبت می دهند، در درجه اول با خود صادق باشید که این غرور از کدام نوع است، چون اگر از نوع دوم باشد شما احتمالا به دنبال یافتن و داشتن عزت نفس میگردید و باید برایتان بیرون آمدن ازبازدارنده های آن بیشترین اهمیت را داشته باشد.  این صفات معمولا شامل خود بزرگ بینی، نگاه فخر فروشانه به دیگران و محیط پیرامون، مجاز دانستن بی احترامی به دیگران، و اثبات وجودیت به هر قیمتی است. به دلیل وجود ترس در انسان، اعتماد به نفس دچار خدشه و آسیب شده است و ضمیر ناخودآگاه برای دفاع از خود رفتاری غیر واقعی از غرور را نشان می دهد تا نداشتن عزت نفس را در پشت آن پنهان کند. از طرفی اگر غرور به شیوه ای صحیح پرورش یافته باشد، انسان دارای صفاتی برجسته خواهد شد که اولین آن افتادگی، تواضع و فروتنی است.

از اثبات خود به دیگران دست بردارید

اگر شما انسانی هستید که مایل است به طور مداوم خود را به دیگران اثبات نماید بدانید که وجود ضعف یا رنجی در شما باعث صدمه وارد کردن به عزت نفس شما شده است. برای تکمیل صحیح و پرورش شایسته نفس خود باید دست از اثبات خود به دیگران برداشته و تمرکز خود را معطوف به کشف استعدادها و علایق درونی خود کنید. پس از کشف استعداد هایتان قدم بعدی این است که در صدد پرورش آنها و بکارگیری در زندگیتان به جای اثبات آن به دیگران بر آیید.

پذیرفتن خود به همان شکلی که هستید

اولین قدم برای ساختن صحیح عزت نفس این است که باید هر آنچه که هستید را بپذیرید.  شرایط زندگی و روابط اجتماعی و شخصی خود را بپذیرید.  ضعف ها و نقاط قوت خود را بپذیرید.  پذیرش در اینجا به معنای ادامه دادن به اشتباهات نیست بلکه منظور این است که واقعیات خود را انکار نکنید. نقاط ضعف و قوت خود را یکجا بپذیریدو با این پذیرش و تکیه بر نقاط قوت خود می توانید نقاط ضعف را نیز به قوت تبدیل کنید.  پس از پذیرش همیشه شانس و احتمال بشتری برای درمان وجود خواهد داشت در صورتی که در انکار اصلا احتمال درمان ریشه ای ضعف عزت به نفس وجود نخواهد داشت.

کشف انگیزه های واقعی در مواجهه با اتفاق ها می تواند کلیدی به شما بدهد که آیا حتی اعمال مثبت را با عزت نفس انجام می دهید یا دلیل آن فقدان عزت نفس کافی در درون شماست. در بسیاری از مواقع، انتخاب ها و اعمال شایسته انسانی ممکن است به دلیل ترس، خود کم بینی، حسادت، نفرت و… باشد که کشف دلایل پشت آنها می تواند به مرور به ارتقای احساس رضایت درونی شما از خودتان کمک کند. از طرفی ممکن است بسیاری از عادات روزمره که باعث بسیاری از مشکلات در زندگی انسانهاست مانند تنبلی، دروغگویی و… برخاسته از یک شوک و ترس در کودکی و متعاقب آن رنجشی عمیق باشد که باعث عادات مذکور شود و آگاهی از آنها می تواند مسیری را برای شفای آن در زندگیتان باز کند.

مرور نکات ضروری که به پرورش عزت نفس کمک می کنند:

شما با جایگزین کردن عادات جدید به جای عادات اشتباه قدیمی می توانید تغییرات بنیادی در احساس خود نسبت به خودتان که همانا معنی عزت نفس است ایجاد کنید، جایگزینی یک عادت جدید می تواند عادات اشتباه قدیمی را از روتین های زندگی تان خارج کند. در اینجا تعدادی از آنها را برایتان لیست کرده ایم:

  • پذیرش خود واقعی.
  • تمرکز بر کشف استعدادها.
  • گسترش جهان بینی با آموزش دیدن.
  • پرهیز از حواشی.
  • پرورش استعدادها.
  • هدف سازی و حرکت قدم به قدم.
  • مطالعه مستمر.
  • کشف انگیزه های واقعی.
  • ترک عادات ناصحیح.
  • پرهیز از پرگویی و اثبات خود به دیگران.
  • اختصاص دادن زمانی برای ورزش، آراستگی و پاکیزگی ظاهر.
  • حساس و آگاه بودن نسبت به انتخاب های کوچک و بزرگ، در تمامی زمینه های زندگی.

 

سخن پایانی

پرورش عزت نفس یک مقصد نیست بلکه مسیری است که فرد باید از ورود به آن و ارتقای روز به روز خود در آن لذت ببرد، ممکن است شما نسبت به چند سال پیش خود آدم با اعتماد به نفس تری باشید اما هنوز به احساس رضایت کامل از

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *