حسادت، ترومای روحی خطرناک ( قسمت اول )

حسادت یکی از احساسات غریزی به انحراف رفته در درون انسان است که می تواند باعث بسیاری از انحراف های اخلاقی و همچنین بیماری های روحی شود، پیامدهای حسادت قبل از هر چیز دامن خود شخص را خواهد گرفت و موانعی در زندگی اجتماعی و همچنین حالات روحی فرد پدید می آورد

حسادت یکی از احساسات غریزی به انحراف رفته در درون انسان است که می تواند باعث بسیاری از انحراف های اخلاقی و همچنین بیماری های روحی شود، پیامدهای حسادت قبل از هر چیز دامن خود شخص را خواهد گرفت و موانعی در زندگی اجتماعی و همچنین حالات روحی فرد پدید می آورد، پس لازم است که این ترومای روحی را جدی بگیریم و در مورد آن و ریشه های به وجود آمدن آن، پیامد ها وعوارض حسادت و همچنین یافتن راهکار برای مواجهه با آن داشته باشیم . در این مقاله در مورد ریشه های حسادت، دلایل به وجود آمدن و نشانه های آن در اشخاص می پردازیم و در مقاله ی بعدی به ارائه راهکار در خصوص درمان آن خواهیم پرداخت.

 

حسادت چیست؟

حسادت احساسی پیچیده و چندبعدی است که در عمق وجود هر انسانی نهفته است. این احساس می‌تواند به صورت کاملاً واضح و مشهود یا به شکل پنهان و غیرقابل شناسایی بروز کند، اما در هر صورت به عنوان یک ترومای روحی که ریشه در گذشته دارد شناسایی شده است. وجود حسادت در انسان نشانه‌ای از عدم اعتماد به نفس وفقدان خودباوری است که در نهایت می‌تواند به تمرکز بر جنبه‌های منفی زندگی و نابودی استعدادهای درونی منجر شود. بیایید با هم به عمق این احساس برویم و یاد بگیریم چگونه این احساس را به احساسی مثبت و سازنده تبدیل کنیم.حسادت، زنجیری است که بر روح انسان سنگینی می کند. ممکن است فرد آن را انکار کند و یا حتی از جزییات آن در درون خود مطلع نباشد، اما از مهم ترین پیامد های حسادت احساسی از ناراحتی و نا امنی درونی است که با هیچ چیزی نظیر ثروت، سفر، گردش و تفریح و … جایگزین نخواهد شد و تا مستقیما با آن مواجه نشویم قابل درمان نخواهد بود.

 

چرا حسادت به وجود می‌آید؟

ریشه اصلی حسادت به عدم خودباوری برمی‌گردد. در زمانی که فرد به هر دلیلی نسبت به خود احساس عدم اعتماد به نفس داشته باشد، غریزه حسادت به شکل‌های مختلف در او بروز می‌کند. این حس، معمولاً ناشی از ترس و عدم امنیت در دنیای اطراف است. به زبان ساده، حسادت به معنای تمرکز بر احساس خودکم‌بینی و پذیرفتن ناتوانی است. موضوعی که فراموش شده، این است که همه انسان‌ها دارای نبوغ ذاتی هستند؛ این نبوغ می‌تواند در قالب استعدادهای ذهنی، عاطفی یا جسمی وجود داشته باشد. انسان‌ها باید این استعدادها را پرورش دهند و به بلوغ برسانند تا به شکوفایی رفتار و خردمندی دست یابند.

غریزه ترس به طرز شگفت‌انگیزی، توجه و تمرکز را از ما می‌گیرد و ما را به موضوعاتی غیر از استعدادهای خود مشغول می‌کند. حسادت یک زنگ خطر جدی است که نشان‌دهنده عدم توجه و تمرکز بر روی توانایی‌های فرد است. بنابراین، اگر به وجود حسادت در خود پی بردید، باید به تحلیل عمیق این موضوع پرداخته و به جستجوی نقطه‌ای بپردازید که تمرکزتان را از روی استعدادهایتان گم کرده‌اید. در غیر این صورت، حسادت نیروی محرکه زندگی شما خواهد شد و زمانی که این ترومای روحی انگیزه ی تمام تصمیمات، اقدامات و انجام امور زندگیتان شود، به زودی شاهد ملاقات پیامدهای حسادت در زندگی خواهید بود که در ادامه به صورت مفصل به آنها خواهیم پرداخت.

نشانه‌های حسادت :

حسادت معمولاً با نشانه های خاصی همراه است که اولین نشانه آن بروز واکنش‌های غریزی است. این واکنش‌ها به نوعی تلاش ناخودآگاه برای حفظ تعادل در شرایط ناپایدار ناشی از حسادت هستند و می‌توانند به شکل خشم، پرخاشگری، در خود فرورفتگی و لجبازی نمود پیدا کنند. به‌عبارتی، اولین نشانه ورود به دنیای حسادت، خروج از دایره خردمندی و بروز رفتارهای غیرمنطقی است.

پیامدهای حسادت در زندگی

حسادت، عواقب بسیاری به همراه دارد که بخش زیادی از آن در ناهشیاری فرد شکل می‌گیرد. از جمله این عواقب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
–  تمرکز بر محرک‌ها وپاسخ‌گویی نسنجیده نسبت به آن‌ها
– پنهان‌سازی خود واقعی و ساختن شخصیتی کاذب
–  لجبازی با خود و اطرافیان
– پرورش ویژگی‌های نامطلوب مانند خودبزرگ‌بینی و کینه‌جویی و انتقام
– نیاز به تأیید و تمجید از دیگران
– انکار واقعیت‌های فردی و ندیدن ایراد های شخصیتی خود
– قربانی کردن فضایل اخلاقی برای تسکین حسادت

عوارض حسادت بر اعتماد به نفس

اعتماد به نفس، به زبان ساده، به معنای پرورش استعدادهای ذاتی و حرکت به سمت بلوغ فکری و رفتاری است. حسادت به وضوح بر اعماق اعتماد به نفس تأثیرمنفی می‌گذارد و فرد را از دایره تمرکز و محافظت از استعدادهایش دور می‌کند. بنابراین، اگر شخصی دچار حسادت باشد، نخستین ضربه بر اعتماد به نفس او وارد می‌شود و در نتیجه، رفتار او تحت تأثیر ترس، غرور کاذب و پرخاشگری قرار می‌گیرد. در نهایت، حسادت به نیروی محرکه و انگیزه اصلی فرد در زندگی تبدیل می‌شود.
در زندگی در شرایط حسادت هرگز حال خوب را تجربه نخواهید کرد، شرایط زندگیتن، دارایی هایتان ، پول، دوستان، اطرافیان هیچکدام برایتان کافی نخواهند بود و همیشه بر داشته های دیگران تمرکز می کنید و هرچه این موضوع عمیق تر و ریشه دار شود، احساس ناخوشایندی بیشتری از خود و اطرافیان و شرایط زندگیتان خواهید داشت، تا جاییکه دیگر از هیچ لحظه ای از زندگیتان لذت نخواهید برد و مدام در این آتش خانمان بر انداز بیشتر و بیشتر گرفتار خواهید شد پس، بیایید با حسادت مبارزه کنیم و بر روی استعدادهایمان تمرکز کنیم تا بتوانیم به سمت موفقیت و شکوفایی گام برداریم. در این میان توصیه می کنیم اگر نمی دانید چه کار کنید از مشاور حرفه ای کمک بگیرید تا راهکار های عملی برای مواجهه و مقابله با آن را یاد بگیرید، در مقاله بعدی به ارائه راهکارهایی که به شما برای بیرون آمدن از این باتلاق کمک میکنند خواهیم پرداخت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *